Cepeši, tradicionālie zirņi, pica – slavenības dalās iecienītajās Ziemassvētku receptēs

Lelde Grabe

Ziemassvētki ir laiks, kad satiekas visa ģimene un svin šos svētkus pie bagātīga, skaista vakariņu galda. Ko šogad vakariņās gatavot? Vai ķerties pie ierastajām receptēm, vai tomēr izmēģināt ko jaunu? Latvijas pašmāju slavenības dalās savās Ziemassvētku receptēs, bez kurām nespētu iedomāties savu svētku galdu, un iesaka tās izbaudīt ikvienam, kas vēl nav sastādījis savu svētku ēdienkarti. 

Televīzijas personība Lelde Ceriņa stāsta, ka Ziemassvētku vakarā ar vīru kļūst par Latvijas apceļotājiem, tāpēc pašiem vairāk sanāk būt par ciemiņiem, nevis gatavotājiem. Tomēr ir ēdieni, bez kuriem Ceriņu ģimene nespēj iedomāties uzklāto svētku galdu.

“Mūsu maršruts ir Rīga-Ventspils-Ludza-Cēsis. Katrā galapunktā mūs sagaida skaisti un bagātīgi klāts svētku galds,” atklāj Lelde. “Katrai namamātei ir savs īpašais ēdiena gatavošanas rokraksts un pat tagad aizverot acis jau varu iztēloties, kā garšos neaizmirstamās maltītes.” Ventspilī Lelde nespēj iedomāties Ziemassvētkus bez kārtīgas māla bļodas, kas pilna līdz augšai ar tradicionālajiem zirņiem un speķi. Tāpat galda vidū vienmēr ir kārtīgs cepetis, kuram svarīga sastāvdaļa ir rozmarīna zariņš.

Savukārt Ludzā ir raksturīgas svētku kotletītes ar kartupeļiem un salātu bļodu. Cēsīs Ceriņu ģimenes galds parasti lūstot no pārpilnības, tur tiekot piekopta tradīcija par deviņiem ēdieniem Ziemassvētku vakarā. Pašcepti pīrāgi, speķa rauši, gaļas ruletītes un kārtīga pašcepta mājas kūka ar vārīto krēmu.

Katram latvietim mājās ir savas tradicionālo ēdienu receptes un to pagatavošanas veidi. Katrs latvietis to māk.  

Arī Anastasija Gudļevska un Katrīne Dīķe, jeb plašāk pazīstamas ar vārdu “Dvīnes” Ziemassvētkos nespēj iztikt bez tipiskām latviešu receptēm.

“Uz galda vienmēr ir rasols un siļķe kažokā, pārējais ēdienu klāsts mainās katru gadu,” stāsta Dvīnes. Rasols katrā ģimenē ir pēc savas receptes – ar sīpoliem, bez tiem, marinēti gurķīši, kāds vēl krāsai pieliek bietes. Šādu recepti ir grūti mācīt, jo katrā ģimenē to namamāte gatavo pēc savas garšu izjūtas. Tieši tāpat arī siļķi kažokā. Ja kaut kas gatavošanas procesā piemirstas, vienmēr palīgs var būt internets.

Tieši tāpat arī aktieris Gints Andžāns atbalsta īstu cepeti ar rozmarīna zariņu Ziemassvētku vakarā – tā, lai pietiek visai ģimenei. Aktieris atzīst, ka virtuvē ir viduvēja līmeņa pavārs, un, ja viņam šis sanāk, tad noteikti sanāks visiem.

Tītara Velingtons

Recepte domāta ap 10 cilvēkiem. Nepieciešama 1,6kg tītara krūtiņa bez ādas. Viena tītara kāja. Sešas šķēlītes ar kūpinātu bekonu. 1kg kārtainā mīkla, 25 grami kaltētas baravikas, 600 grami sēņu mikss. Viens burkāns, viens sīpols, viens puravs, 350 ml dzērveņu ievārījuma, 1 “kušķītis” timiāna un trīs “kušķīši” rozmarīna. Tad vēl 1 ola, gabaliņš nesālīta sviesta, viena ēdamkarote balzāma etiķa, olīveļļa un sāls ar pipariem.

Sākot gatavošanu – uzsilda krāsni uz 180 grādu temperatūru. Tītara krūtiņu iegriežam un uztaisām kabatiņu, kur likt dzērveņu ievārījumu. Ieliekam zapti, apmīcam ar olīveļļu, visām garšvielām, diezgan bagātīgi. Salocīt iegrieztās vietas un atspraust ar zobu bakstāmiem, lai nenāk vaļā. Tītaru liek uz pannas un apber ar timiāna lapiņām, kārtīgi visu ierīvē. Liek cepties uz 1h 20 min. Kamēr tītars cepas, lejam katlā ūdeni, liekam baravikas. Smalki sagriežam bekona šķēlītes un metam uz pannas. Nedaudz pacepina un pēdējā mirklī pievieno rozmarīnu. Atmiekšķētās sēnes sacep atsevišķi, tām pievieno piparu un sāli. Pievieno ūdeni un pasautē 10-15 minūtes.

Tālāk, rupji sagriež burkānu, sīpolu, puravu. Tāpat pārgriež tītara kāju uz pusēm un liek katlā kopā ar dārzeņiem. Pievieno garšvielas un būs gatava buljona mērcīte.

Kad laiks tītaru ņemt ārā – sagatavojiet vēl vienu pannu. Uz tās uzber miltus, uzliek mīklu un uz tās izkārto apceptās sēnes (maliņas atstāj brīvas). Tad sēnēm liek virsū tītaru, ko aplipina ar apcepto bekonu. Sasit olu un sasmērē malas līdz tās ir lipīgas un liekam vēl vienu izrullētu mīklas slāni pa virsu. Sarullē kopā maliņas un liek ledusskapī. Nākamajā dienā izņem no ledusskapja un 180 grādos cep vienu stundu. Pasniedzam ar buljona mērcīti.

Absolūta latviešu klasika, bez kuras nav iedomājami īsti Ziemassvētki. Dailes teātra aktrise Lelde Dreimane turas pie latviešu tradīcijām, – savus Ziemassvētkus Lelde nespēj iedomāties bez pelēkajiem zirņiem ar ceptiem sīpoliem.

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Zirņus pa nakti liek mērcēties aukstā ūdenī. Nākamajā dienā no zirņiem nolej ūdeni un tos noskalo zem tekoša krāna. Katlā ielej tīru ūdeni, ieber zirņus un vāra apmēram 40-50 minūtes, līdz tie ir gatavi. Sāli pievieno, kad zirņi gandrīz gatavi. Ik pa laikam noņem putas, kas veidojas zirņiem vāroties katliņā. Ja ūdens izvārās, tad pievieno papildus vārošu ūdeni.

Kamēr zirņi vārās – sīpolus un žāvētas krūtiņas šķēles smalki sagriež. Sakarsē pannu bez eļļas un dažas minūtes apcep gaļu, tad pievieno sīpolus. Cep līdz sīpoli un gaļa kļuvuši zeltaini brūni. Beigās pievieno svaigi maltus melnos piparus. Gataviem zirņiem nolej ūdeni, tos nokāš sietiņā un tad atliek atpakaļ katliņā. Katlam uzliek vāku un ļauj 5 minūtes atpūsties. Zirņus pasniedz bļodiņā ar karoti sacepto gaļu un sīpoliem. Un beigās nedrīkst aizmirst par kefīru!

Aktrise Anete Krasovska atbalsta receptes, kas iet paaudžu paaudzēs. Anetes Ziemassvētki nav iedomājami bez vecmammas cūkgaļas cepeša: “Tas vienmēr ir sulīgs, mīksts un pilns ar svētku noskaņu.”

Elementāra un ātri pagatavojama recepte. Nepieciešams sajaukt sojas mērci, apelsīnu sulu, ķiplokus, rozmarīnus, čili piparus un medu vienā bļodiņā. Ar šo nepieciešams iemarinēt gaļu (pēc izvēles – cūkgaļa vai liellops), vislabāk, ja marinādei ir laiks ievilkties uz 24 stundām.

Nākamajā dienā cepeti liek uz pannas, blakus cepetim var likt arī dārzeņus, kas pašiem garšo. “Visu apber ar mīļākajām garšvielām un cep! Rezultāts mutē kūstošs, tik gardi, ka pat mēli var norīt,” komentē Anete Krasovska.

Tipiskākā Ziemassvētku galda bilde, ko iedomājamies noteikti ir ar kārtīgu cepeti galda vidū. Radio personība un “Okartes skatuve” konkursa uzvarētājs Mārtiņš Ruskis dod priekšroku tieši tādiem – kārtīgiem Ziemassvētku cepešiem savā izpildījumā.

Brieža cepetis sarkanvīnā

Aptuveni 1,5kg brieža karbonādi iesmērē ar sinepēm, sāli un pipariem, ieliek ledusskapī uz stundu. Sagriež 2 lielus sīpolus un 1 burkānu.

Brieža gaļu pēc marinēšanas apcep katlā kopā ar sīpoliem, burkānu un 100 grami sviesta (vēlams lielākā katlā, kas ietilpst cepeškrāsnī). Pievieno sarkanvīnu, nedaudz uzsilda un liek cepeškrāsnī uz 1,5h līdz 2h.

Kad briedis gatavs, izkāš sarkanvīna mērci caur sietu, to silda pannā un pievieno saldo krējumu, gatavo līdz iegūst vēlamo konsistenci. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai savvaļas rīsiem. 

Katrai ģimenei ir, kas unikāls un īpašs Ziemassvētku vakarā, kas ar gadiem kļūst par neatņemamu tradīciju. Zane Grēviņa, plašāk pazīstama kā “Našķoties Zane”, savus Ziemassvētkus nespēj iztēloties bez krējuma liķiera pagatavošanas. “Parasti šo gatavojam uz 24.decembra vakaru, tomēr, kad ar plašāku radu loku atzīmējam Pirmos Ziemassvētkus, visi pieprasa papildporciju,” stāsta Zane.

Krējuma liķieris (700ml)

Nepieciešama 1 bundžiņa iebiezinātā piena ar cukuru, 300ml viskija pēc izvēles, 80ml saldā krējuma, 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta un 1 tējkarote mandeļu ekstrakta.

Tālāk blenderkrūzē vai lielā traukā lej saldo krējumu, viskiju, mandeļu un vaniļas ekstraktus, visu kārtīgi sajauc un pēcāk pilda pudelēs. Ļauj atdzist ledusskapī un pēc mirkļa jau var pasniegt. Jāpasniedz kopā ar ledu. Derīguma termiņš ir tas pats, kas norādīts uz saldā krējuma paciņas.

Kurš teica, ka Ziemassvētkos nevar gatavot picas? Populārais influenceris Armands Jaunzems izvēlās mūsdienīgas receptes Ziemassvētkos un dalās savā unikālajā picu mīklas gatavošanā.

Picas mīklas pagatavošanai nepieciešams – milti, ūdens, sāls un raugs. Mērvienības ir domātas picai, kas pietiktu 4 personām. Paņem ūdens bļodu un tajā iemaisa raugu un sāli.

Tālāk pievieno miltus un visu kārtīgi samaisa, ērtāk “iemīcīt” mīklu ar rokām, kad izveidojas masa, liek nedaudz atdzesēties, lai tā nav pārāk mīksta un lipīga. Pēc pāris minūtēm var rullēt picas formu un likt virsū, kas nu kuram garšo. Jācep 250 grādos, 10 līdz 15 minūtes.

Gards rezultāts var sanākt ar marinara mērci, mozarella sieru, cieti rīvēto sieru, pesto un pāri nedaudz olīveļļa. Ērti uzkost pie visiem pārējiem ēdieniem.