Kādēļ beziepakojuma veikalos arī pandēmijas laikā drīkst tirgot neiesaiņotu pārtiku?

Elīna Vīķe

Foto: Kārumu Fabrika

Covid 19 pandēmijas laikā lielveikalos lielākā daļa sveramās pārtikas “ietērpusies” celofāna apvalkā. Pat katra smalkmaizīte un cepums tagad ir iepakots. Atšķirīgi nosacījumi ir beziepakojuma veikalu darbam un, tāpēc tur joprojām atrodami produkti bez iepakojuma. Pārtika drīkst būt bez iepakojuma, jo pircēji nepieskaras pašam produktam, taču var lūgt to iefasēt pārdevējam, norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvis Ernests Zavadskis.

Veikals Turza vadās pēc nefasētās pārtikas aprites noteikumiem, saka beziepakojuma veikala Turza īpašniece Madara Bundziniece. “Noteikumi paredz, ka cilvēki drīkst pašapkalpoties un iesvērt sev pārtikas preces, kuras pēc tam tiek termiski apstrādātas (ceptas, vārītas) vai mazgātas (augļi, dārzeņi). Tās preces cilvēki pie mums brīvi var iesvērt paši, bet uz pārējo preču traukiem uzrakstīts, ka jājautā pārdevējam, un mēs tos iesveram cilvēkam. Preces, kuras ir dispenseros (dozatoros), kā piemēram rieksti, kur cilvēks pieskaras tikai dispensera rokturim, mēs ļaujam cilvēkam pašapkalpoties un regulāri dezinficējam rokturus un mainām lietotos piederumus,” stāsta M. Bundziniece.

Veikalā Zeroveikals vadās pēc tiem pašiem noteikumiem, taču sveramos produktus, kurus termiski nav jāapstrādā, iesver pārdevēja. “Ir brīži, kad kādā mirklī klients, neizlasot zīmīti, tam ķeras klāt pats, taču cenšamies šo kontrolēt,” norāda Zeroveikala īpašniece Nadīne Deģe. Arī viņa uzsver dezinfekcijas un citu epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanas nozīmi: “Dezinficējam virsmas, tehniku, rokturus durvīm, mēbelēm un dispenseriem. Aicinām klientus un mūsu pārdevējas rūpēties par savu individuālo drošību, lietojot sejas maskas un bieži mazgājot rokas, tāpat arī aicinām ievērot elpceļu higēnu, izvairīties no pieskaršanās akūtajām zonām un, protams, ievērojot distanci veikala telpās to iespēju robežās.” 

Šādos mazos veikalos ir vieglāk novērot pircēju darbības. Citāda situācija ir lielveikalos. Tajos rieksti un citas beramās preces tiek iepakotas, jo ir daudz lielāka cilvēku plūsma un ir grūti nodrošināt regulāru dezinfekciju un izsekojamību. “Savukārt beziepakojuma veikali piedāvā neiepakotas preces vai nu speciālos konteineros/dozatoros, kur pircējs preci var iebērt pats savā traukā, tādējādi nepieskaroties produktam, vai arī pēc pircēja lūguma tās iesver veikala pārdevējs,” norāda E. Zavadskis.

Tiesa gan augļi un dārzeņi lielveikalos un citās iepirkšanās vietās mēdz būt bez iepakojuma. Tā tas turpinās arī ārkārtējās situācijas laikā. PVD skaidro kādēļ: “Augļus un dārzeņus pirms lietošanas uzturā mazgā un/vai termiski apstrādā, tāpēc tos pašapkalpošanas zonās nav nepieciešams atsevišķi iepakot.”